Tijd voor ARPU en nieuwe verdienmodellen

In de tweede aflevering van Live On Stage bespreken Igor Beuker en Denis Doeland onder leiding van Folkert Tempelman de toekomst van Sport, Media & Entertainment. Wat kunnen Media en Entertainment leren van Sport en eSport? Wat zijn de groeimodellen? En waarom is ARPU zo’n belangrijke KPI?

Geen toekomstmuziek

Igor Beuker stelt dat “het verleden garanties geeft voor de toekomt: we dachten eerst dat Netflix en YouTube een hype waren. Maar nu koopt RTL StukTV en zorgt Videoland voor een mooie inkomstenstroom. Het platform heeft inmiddels 600.000 gebruikers, wat goed is voor miljoenen aan jaarlijkse omzet. Abonnementen hebben dus een onmiskenbare financiële waarde.”

Neem de superbowl-finale. Het aantal lineaire kijkers is al jaren stabiel. Maar het aantal online kijkers stijgt. “Je moet die groei alleen nog verder aanjagen, zorgen dat er nog meer online kijkers komen en blijven. Online gamen groeit elk jaar met tien procent, lineaire tv verliest elk jaar acht procent aan kijkers. Reken maar na: daar zit de groei”, vertelt Denis Doeland in deze aflevering. De grap is: het is geen toekomstmuziek. Online gaming is goed voor 116 miljard dollar omzet, televisie nog maar voor 105 miljard dollar. Digitale muziek doet 17 miljard en films zo’n 41 miljard. Met andere woorden: eSports is niet iets voor nerds, het is een serieuze industrie die miljarden waard is.

Vergroot je ARPU

Essentieel is de Average Revenue Per User. De omzet die elke klant met zich meebrengt.“Als je weet wat je doelgroep verlangt, kan je daar je productaanbod op aanpassen. Digitale veranderingen zorgen voor toekomstige groei van de toekomst. Door nieuwe producten aan dezelfde klanten aan te bieden, vergroot je de ARPU. Een Amazon, bank of telecom-partij handelt al langer op basis van deze KPI. Je kan twintig euro verdienen aan de advertentiemogelijkheden, honderd euro aan Videoland en nog wat aan merchandise. Maar het liefst breng je dat bedrag naar vijfhonderd euro”, aldus Beuker.

Doeland’s stelling: we hebben het niet over kijkers, maar relaties. “120.000 fans van Lokomotive Leipzig kochten een kaartje voor een wedstrijd die niet plaatsvond, omdat ze de club wilden steunen. Als organisatie investeer je tijd in een relatie met fans, zodat je weet wat ze verlangen en je weet hoe je de ARPU kan vergroten. Kijkers zijn centjes, relaties zijn tientjes.”

Word member en reserveer jouw stoel voor altijd!En ontvang gratis ebooks, data updates en inzichten

Schrijf je nu in en ben verzekerd van een plek tijdens de wekelijkse uitzending van Live on Stage!

Word nu Live On Stage member!Schrijf je in en ontvang direct gratis ebooks en meer ...

Als nieuw lid van Live On Stage ontvang je direct de drie uitgaven Digitaal Vermogen, EDM en de Digitale Wereld, en vanAnaloognaarDigitaal.nu van Denis Doeland als eBook. Elke twee weken zullen we data-inzichten delen, papers en andere interessante zaken met jou delen ...