Testivals zijn de toekomst van festivals en events

In Live on Stage bespreken Igor Beuker, Folkert Tempelman en ik wekelijks de toekomst van sport, media en entertainment. In de vierde aflevering gaat het over de toekomst van festival en events. De conclusie: de toekomst van festivals en events ligt in testivals: durven te testen en experimenteren. Tijd voor een nieuwe mindset!

DJ Paul Elstak is bezorgd

Dj-legende Paul Elstak is te gast in deze aflevering. Hij voorspelt dat er geen festivals georganiseerd gaan worden in de anderhalve-meter-samenleving. “Tot volgend jaar augustus staan we dus in elk geval stil. Daarbij kan deze wet nog verlengd worden door de overheid. Terwijl veel dj’s helemaal niet rijk zijn en afhankelijk zijn van inkomsten van festivals.” Dat baart Elstak zichtbaar zorgen.

Dat blijkt ook wel als we naar de grootste artiesten van dit moment kijken. Taylor Swift haalt meer dan 90 procent van haar inkomsten uit optredens, Drake ongeveer zestig procent. Artiesten zijn voor ongeveer een derde van hun inkomsten afhankelijk van live events. Als ze er in slagen hun fan-relatie te onderhouden door regelmatig muziek uit te brengen, zullen ze nog steeds relevant zijn voor hun fans. Daardoor blijven ze verzekerd van streaming-inkomsten. Hopelijk redt dat tweederde van hun inkomsten (die niet uit live optredens komen).

20 miljoen tickets

Nederlands poppodia zijn goed voor een omzet van 162 miljoen euro. Jaarlijks worden er ongeveer 20 miljoen tickets gekocht voor ongeveer 1.115 festivals. Publieksevenementen vertegenwoordigen een omzet van 2,2 miljard euro. Maar door de coronacrisis verdampt ongeveer de helft daarvan. Daardoor staan er zo’n 15.000 banen op de tocht.

“Terwijl het beter kan. Door niet alleen naar een set data te kijken, maar door digitaal leiderschap tentoon te spreiden. Door op een andere manier naar data te kijken, meer te zien, geïntegreerd samen te werken en lineair te leren denken”, aldus Igor Beuker. Daar sluit ik me bij aan: om de economie te laten groeien, moeten we samenwerken en vanuit ecosystemen denken. Dat begint met het delen van data, ook door het RIVM. Het is tijd voor een digitale mindset.

Van ego- naar ecosysteem denken

Van egosysteem denken naar ecosysteem denken. Daarbij zouden het OMT en het RIVM juist moeten kijken welke bijdrage Maurice de Hond zou kunnen leveren. Opiniepeiler de Hond heeft geen gelijk, maar zijn kijk met de data die hij gebruikt zou deels wellicht goede inzichten kunnen bevatten.

Een andere oplossing: Testivals. Jebroer verzet zich in deze uitzending tegen de op handen zijnde noodwet, omdat het definitief het einde van grote evenementen en festivals betekent. Het is tijd om te experimenteren met zogenoemde Testivals. Ik sluit me aan bij Jebroer. De testivals zijn de manier waarop we festivals aan de slag kunnen: experimenteren, testen en veranderen. Door de festivalbezoeker te bevragen en een rol te geven, kunnen we vooruit.

Meerderheid is klaar

In het grote corona onderzoek ontdekten Denis  Doeland, Marcel Pantera en Mark Heick dat zestig procent van de bezoekers al wil feesten, ook al is er nog geen vaccin. Driekwart voelt zich niet verantwoordelijk voor de anderhalve meter afstand op events. Dat betekent dat festivalorganisatoren hiermee aan de slag moeten. Daar is genoeg ruimte voor: 87 procent van de bezoekers is bereid een vragenlijst in te vullen of zich te identificeren. 83 procent staat open voor een temperatuurcontrole. Met andere woorden: de data spreekt voor zich!

Word member en reserveer jouw stoel voor altijd!En ontvang gratis ebooks, data updates en inzichten

Schrijf je nu in en ben verzekerd van een plek tijdens de wekelijkse uitzending van Live on Stage!

Word nu Live On Stage member!Schrijf je in en ontvang direct gratis ebooks en meer ...

Als nieuw lid van Live On Stage ontvang je direct de drie uitgaven Digitaal Vermogen, EDM en de Digitale Wereld, en vanAnaloognaarDigitaal.nu van Denis Doeland als eBook. Elke twee weken zullen we data-inzichten delen, papers en andere interessante zaken met jou delen ...