NFT’s het nieuwste verdienmodel voor artiesten en atleten

Wat hebben Messi, Beeple en Don Diablo gemeen? Ze zetten NFT’s in als nieuw verdienmodel. Ontdek hoe deze blockchain-oplossing de muziek-, sport- en entertainmentindustrie opschudt.

NFT’s als nieuwste innovatie

Even een korte uitleg. NFT’s zijn Non-Fungible Tokens; unieke en op de blockchain geregistreerde tokens, net zoals andere crypto-currencys. De blockchain is een ‘digitaal grootboek’ waar gegevens niet centraal, maar decentraal worden opgeslagen. Wordt er een valuta (zoals een NFT of Bitcoin) verhandeld? Dan ‘stemt’ iedereen die op zo’n blockchain is aangesloten ermee in dat er een nieuwe eigenaar ontstaat. Dat zou de technologie democratischer maken, aldus de bedenkers.

NFT’s zijn, net als het aantal Bitcoin, eindig. Daarom worden NFT’s ook gebruikt om kunst te nummeren en verhandelen, net zoals bij bepaalde schilderijen al gebruikelijk was. Alleen gebeurt dat nummeren nu digitaal en dat is speciaal: digitale kunst was altijd oneindig. Je kan een liedje oneindig keer streamen of een afbeelding oneindig keer downloaden. Dat is ook waar een Bitcoin en een NFT van elkaar verschillen: het een is uitwisselbaar en het andere uniek. Een bitcoin is een bitcoin, zoals een euro een euro is. Perfect uitwisselbaar. NFT’s zijn uniek en genummerd, net zoals schilderijen – en digitale albums als NFT.

Messi, Don Diablo en Beeple met NFT

Nog niet overtuigd van de mogelijkheden van NFT’s? Hopelijk overtuigen Messi, Don Diablo en Beeple je wel:

  • De Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, aka Beeple, zette als eerste een digitaal kunstwerk als NFT te koop. Dat deed hij via een traditioneel veilinghuis, Christies. En dat was niet onverdienstelijk. Het kunstwerk leverde zo’n 58 miljoen euro op;
  • In slechts vier minuten verkocht Don Diablo de film van een digitaal concert (Destination Hexagonia) als NFT voor 600 Ether, omgerekend goed voor zo’n 1,2 miljoen dollar;
  • PSG-aanwinst Lionel Messi brengt deze maand drie tot vier NFT’s uit, waardoor fans toegang krijgen tot de ‘Messiverse‘. Misschien een troostprijs voor de Catalaanse club die zich de spits niet meer kon veroorloven?

De Argentijnse superster kreeg van zijn nieuwe voetbalclub PSG zelfs een welkomstgeschenk in fan tokens van de club ter waarde van 25 tot 30 miljoen Euro (Reuters, red.). In de dagen voor de aankondiging van de sterspeler nam de handelswaarde toe met 1,2 miljard dollar. Het moge duidelijk zijn dat de tokens hun weg ook in de sport gevonden hebben.

Tot slot: NFT is geen quick win

Maar wat je ook doet: vergeet niet dat een NFT geen quick win is, maar een middel om fan-contact te realiseren. Een optimale relatie met je fans is uiteindelijk bepalend of je een winnaar of verliezer bent in de relatie-economie. Doe dus je voordeel met NFT’s om het contact met fans nog slimmer te organiseren. Dan wordt je NFT vanzelf meer waard. In onderstaand interview vertel ik je er meer over.

Kijk hier ook onze episode

Bekijk hier meer

artikelen

Word member en reserveer jouw stoel voor altijd!En ontvang gratis ebooks, data updates en inzichten

Schrijf je nu in en ben verzekerd van een plek tijdens de wekelijkse uitzending van Live on Stage!

Word nu Live On Stage member!Schrijf je in en ontvang direct gratis ebooks en meer ...

Als nieuw lid van Live On Stage ontvang je direct de drie uitgaven Digitaal Vermogen, EDM en de Digitale Wereld, en vanAnaloognaarDigitaal.nu van Denis Doeland als eBook. Elke twee weken zullen we data-inzichten delen, papers en andere interessante zaken met jou delen ...