Live entertainment en sport hybride is het sleutelwoord

Laten we vooropstellen dat het natuurlijk vreselijk is in welke situatie de gehele samenleving nu verkeert. De gezondheid van mensen is prioriteit nummer een. Voor veel ondernemers en organisaties is het loodzwaar en dat zal het nog wel even blijven. Toch moeten we de blik op de toekomst richten.

Streamen, streamen en streamen

Hoe vervelend het ook is, hoe graag ik zou willen dat het anders is, ik verwacht niet dat er voor lente, misschien wel zomer 2021 grootschalige evenementen zullen plaatsvinden. De kans is vrijwel uitgesloten dat er in 2020 grote evenementen en festivals plaatsvinden. Hoe nu verder als entertainment en sportorganisatie?

Vele artiesten, dj’s, labels, festivals en organisaties schakelden in de intelligente lock-down-fase over naar vooral ‘gratis’ livestreams om verbonden te blijven met hun fans. DGTL-festival was er bijvoorbeeld vroeg bij. Sinds het begin van de coronacrisis zijn er ook streams vanuit podia als de Effenaar in Eindhoven, de Rotterdamse Doelen of de reeks van ‘1½ Meter Sessies’ bij het Tilburgse jazzpodium Paradox. Paradiso heeft een haast wekelijkse streaming-programmering en ook Q-dance en Tommorowland zijn wekelijks aan het streamen.

Daarop volgde binnen niet al te lange tijd al de eerste betaalde livestreams. Akwasi en Ogone zijn voorbeelden. Ook vinden er alternatieve vormen van evenementen plaats, zoals het Eurovisie Songfestival. Het Duitse voetbal start inmiddels op zonder publiek. Het zijn eigenlijk stuk voor stuk experimenten.

Testen en veranderen

Het is een tijd van experimenteren, testen en veranderen. Dat is het overgrote deel van de organisaties, maar ook de samenleving, niet gewend. Het is niet de organisatie die bepaalt wat er gebeurt, maar data. De inzichten bepalen de uitkomst van experimenten en het te voeren beleid. Voor de entertainment is de eerste fase van experimenteren voorbij. Digitale popconcerten worden snel professioneler. Artiesten beginnen nu ook kaartjes te verkopen voor online events.

Een blik in de toekomst: een significant deel van de branche zal volgend jaar lente niet halen. Organisatoren die rigoureuze maatregelen nemen en zichzelf opnieuw weten uit te vinden, zullen komend jaar vooral druk zijn met het onderhouden van de relatie met fans en bezoekers in de digitale wereld. Websites, social media, nieuwsbrieven en chatbots worden belangrijker dan ooit. De organisaties die het op kunnen brengen om af te schalen en een manier vinden om toch iets te investeren, zullen op de lange termijn overleven. Het korte termijn toekomstperspectief (de komende 6 tot 12 maanden) is hybride concerten, evenementen en sportwedstrijden.

Afschalen om op te schalen

De trend zal zijn: kleinschalig offline- en grootschalige online evenementen. Organisatoren moeten durven te stoppen hoe ze het altijd gedaan hebben. Offline zouden organisaties moeten afschalen (kleinere capaciteit). Online zou men moeten durven opschalen, als dat kan. Degenen die nu verbinding hebben met klanten en fans overleven. Het is enorm belangrijk om een goede relatie fans en klanten te hebben. Dat geldt niet alleen voor artiesten, maar ook voor festivalorganisatoren.

Men bezoekt alleen evenementen en luistert alleen nog muziek van artiesten en festivals die men vertrouwt en waarmee men een verbinding ervaart. Uit het grote corona-onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de fans en klanten zijn bijvoorbeeld bereid om hun ticket te behouden. Ruim 70 procent geeft online geïnformeerd te willen worden. 80 procent van de fans en klanten wil via social media een verbinding houden met evenementen en festivals, ook als er geen festivals en evenementen zijn.

Streaming als verbindende factor

Als je geen verbinding hebt als organisator of als artiest met je klanten, je fans, dan vragen mensen hun geld terug. Het is zaak om het vertrouwen te houden van klanten en fans. Dat doe je door dagelijks contact te houden en ze up to date te houden over de stand van zaken via de website, social media en e-mail. Die interactie is enorm belangrijk. Dat zorgt namelijk voor betrokkenheid. Wie dat de komende maanden beheerst, wordt de winnaar op langere termijn. De anderen vallen om.

Streaming als verbindende factor tussen fan, klanten, artiest en festival, samen met de juiste inzet van websites, social media, nieuwsbrieven en chatbots, wordt de winnende formule op korte en middellange termijn. Maar deze vlieger gaat ook op na de coronaperiode. Evenementen en optredens worden een hybride model tussen analoog (in real life) en digitaal. De sector kan nu met een doorstart beginnen.

Word member en reserveer jouw stoel voor altijd!En ontvang gratis ebooks, data updates en inzichten

Schrijf je nu in en ben verzekerd van een plek tijdens de wekelijkse uitzending van Live on Stage!

Word nu Live On Stage member!Schrijf je in en ontvang direct gratis ebooks en meer ...

Als nieuw lid van Live On Stage ontvang je direct de drie uitgaven Digitaal Vermogen, EDM en de Digitale Wereld, en vanAnaloognaarDigitaal.nu van Denis Doeland als eBook. Elke twee weken zullen we data-inzichten delen, papers en andere interessante zaken met jou delen ...