Kabinet negeert data dat doet het festivalseizoen de das om

Meerdaagse festivals en festivals met meer dan 750 bezoekers mogen niet meer plaatsvinden in Nederland. Wat was – volgens het kabinet – de aanleiding voor deze keuze? De te hoge besmettingscijfers? Terwijl al langer duidelijk was dat de meerderheid van de festivalbezoekers niet wacht op een vaccin voor een festival-bezoek. Het is tijd dat de regering een ecosysteem manier van denken hanteert, want het huidige egosysteem deed het festivalseizoen de das om.

Meerderheid festivalbezoekers wacht niet op vaccin

Zestig procent van de evenementenbezoekers geeft aan niet te wachten tot er een corona-vaccin is, voor ze een event bezoeken. Dat bleek uit het tweede deel van het grote corona-onderzoek, een initiatief van Denis Doeland, Marcel Pantera en Mark Heick. Zo’n 2.500 respondenten deden mee aan dit onderzoek dat in de zomer van 2020 verscheen.

Dit onderzoek is niet alleen veelvuldig in de media geweest, het is ook nog eens overgenomen in overheidsrapporten. Met andere woorden: uitvoerende instanties waren op de hoogte van deze data. Het is dan ook op z’n zachtst opmerkelijk dat deze inzichten niet gebruikt zijn bij het bepalen van het corona-beleid.

Fragment uit de uitleg over het corona-onderzoek. Met dank aan We Own The Night (Wilco Jung). Na de video gaat de tekst verder.

Wachten met dansen tot iedereen z’n Janssens heeft gehad

Festival-minnend Nederland vraagt zich al langer af: waarom is er zo snel versoepeld? Waarom werd er gewacht tot iedereen gevaccineerd was? Het beleid was: Dansen met Janssen (na één vaccinatie of corona-test directe toegang tot events). Veel handiger en logischer was geweest: wachten met dansen tot iedereen z’n Janssens heeft gehad: pas van het slot, als iedereen de kans heeft gehad om volledig gevaccineerd te zijn.

Dankzij het kabinetsbeleid stegen de besmettingscijfers gigantisch, omdat de jongste Nederlanders (die het vaakst naar festivals en clubs gaan) als laatste werden gevaccineerd. Zij hebben dus niet gewacht tot ze hun vaccins kregen, voor ze een club bezochten. En daarmee deden ze precies wat ze zeiden dat ze zouden doen. De beschikbare data voorspelde deze piek in besmettingscijfers. Alleen het kabinet deed er niets mee.

Live On Stage sprak met Maurice de Hond. Zijn inzichten werden lange tijd niet serieus genomen.Na de video gaat de tekst verder.

Egosysteem in plaats van ecosysteem

Het is niet de eerste keer dat de overheid valt te betrappen op een ‘egosysteem’ manier van denken, waarbij er schotten worden gezet om de organisatie en er niet wordt samengewerkt. Bij Live On Stage spraken we er veel over. Het RIVM heeft bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van inzichten van Maurice de Hond of data gedeeld waarop haar besluiten werden gemaakt.

Ik bepleit daarom – alweer, hopelijk niet tevergeefs – dat het tijd is om samen te werken en vanuit ecosystemen te denken. Dat begint met het delen van data, ook door het RIVM. Het is tijd voor een digitale mindset. Van egosysteem denken naar ecosysteem denken. Het is ook tijd dat de regering data van anderen gaat gebruiken. We hebben een jaar geleden voorspeld dat zes op de tien festivalbezoekers niet zou wachten op een vaccin voor een festival-bezoek. En nu is het festivalseizoen de das om gedaan, omdat het aantal besmettingen steeg. Wie zegt te varen op half zicht, zou vaker moeten openstaan van de inzichten van anderen.

NB. Voor degene die het interesseert. Ook ik vraag me af hoe het kan dat voetbalstadions gevuld zitten met 25.000 fans en festivals buiten maar 750 bezoekers mogen ontvangen en concerten niet kunnen plaatsvinden. Naast dat het met gezond boerenverstand niet te rijmen is kan ik er data technisch ook geen chocolade van maken. Volledige willekeur, zo lijkt het …

Kijk de hele aflevering met Maurice de Hond

Word member en reserveer jouw stoel voor altijd!En ontvang gratis ebooks, data updates en inzichten

Schrijf je nu in en ben verzekerd van een plek tijdens de wekelijkse uitzending van Live on Stage!

Word nu Live On Stage member!Schrijf je in en ontvang direct gratis ebooks en meer ...

Als nieuw lid van Live On Stage ontvang je direct de drie uitgaven Digitaal Vermogen, EDM en de Digitale Wereld, en vanAnaloognaarDigitaal.nu van Denis Doeland als eBook. Elke twee weken zullen we data-inzichten delen, papers en andere interessante zaken met jou delen ...