Journalisten onderschatten impact AI en technologie

Zo’n 3.000 journalisten uit 15 landen zijn gevraagd naar wat de grootste uitdagingen voor het komende jaar zijn. Slechts een op de twaalf (acht procent) van de journalisten noemt (het aanpassen aan) technologie als grootste uitdaging. Terwijl kunstmatige intelligentie steeds meer werk van journalisten overneemt.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Onderzoek onder journalisten

Cision onderzocht de impact van corona op het werk van journalisten. Dit zijn volgens de 3.000 journalisten de grootste uitdagingen voor dit jaar:

  • Gebrek aan middelen en werknemers (22 procent);
  • Sociale netwerken en de impact van influencers, die traditionele media in bereik voorbijstreven (18 procent);
  • Het continue gesprek over fake news (16 procent);
  • Aanvallen op de vrije pers (13 procent);
  • Verdwenen grens tussen reclame en redactie (13 procent);
  • Aanpassen aan nieuwe technologieën (8 procent).

Er zijn twee keer meer journalisten die zich zorgen maken over fake news (16 procent) dan over nieuwe technologieën (8 procent). Opvallend, want uit onderzoek blijkt dat het wantrouwen in de journalistiek afneemt – of het vertrouwen herstelt, net hoe je het wil formuleren. Tegelijkertijd worden er steeds meer taken van mensen – dus ook: journalisten – overgenomen door computers en algoritmes.

Journalistiek niet bang voor AI

Dit beeld zien we vaker terug: journalistieke medewerkers die niet bang zijn voor de komst van AI. NRC bericht over een studie – de Global Survey of Journalism’s Future uit 2017 – waarin zeventig procent van de nieuwsredacties aangaf zich niet bezig te houden met hoe nieuwe technologie de nieuwsproductie in vijf tot tien jaar zou veranderen. Daarmee lopen ze achter de feiten aan: redacties als die van Bloomberg, The New York TimesThe Washington PostDeutsche Welle en de BBC gebruiken al AI (Artificial Intelligence) om nieuws te produceren.

Hetzelfde lees je in het boek Automating the news – How algorithms are rewriting the media van Nicholas Diakopoulos, een van de grondleggers van computationele journalistiek. Hij verwacht dat de journalistiek een hybride vorm wordt, van zowel menselijke intelligentie en kunstmatige intelligentie.

Wist je dat AI al in staat is om hele podcasts te maken? Ook het aantal AI-copywriters gaat door het dak. Het is goed om je in te lezen in de ontwikkelingen van AI en doe inspiratie op om zelf aan de slag te gaan met AI – of je nou journalist bent of niet.

Word member en reserveer jouw stoel voor altijd!En ontvang gratis ebooks, data updates en inzichten

Schrijf je nu in en ben verzekerd van een plek tijdens de wekelijkse uitzending van Live on Stage!

Word nu Live On Stage member!Schrijf je in en ontvang direct gratis ebooks en meer ...

Als nieuw lid van Live On Stage ontvang je direct de drie uitgaven Digitaal Vermogen, EDM en de Digitale Wereld, en vanAnaloognaarDigitaal.nu van Denis Doeland als eBook. Elke twee weken zullen we data-inzichten delen, papers en andere interessante zaken met jou delen ...