Igor Beuker deelt winnende mindset tijdens de coronacrisis

Igor Beuker is een veelgevraagd spreker op het gebied van technologie en marketing. Hij is prijswinnend strateeg voor merken als Nike, Amazon, L’Oréal en Unilever. Daarbij is Beuker business-trendwatcher voor verschillende Fortune 500’s, serie-ondernemer met meerdere exits en angel investor. Hij vertelde tijdens verschillende afleveringen van de talkshow Live On Stage welke mindset bedrijven op voorsprong zet tijdens de coronacrisis.

Innovations wins decades

“Advertising may win quarters, innovations wins decades”, is het adagium van Beuker. Zijn stelling: dat sommige bedrijven inzetten op adverteren, is niets anders dan een noodoplossing. Om als winnaar uit de bus te komen, is het nodig om continu op innovatie in te zetten. Hij maakt dan ook een onderscheid tussen Mad Men (adverteerders) versus Math Men (data-gedreven merken die innoveren).

Beuker moedigt niet alleen merken aan om radicale keuzes te maken – maar ook zijn familie. Zijn vader en broer hadden drie juwelierszaken in Amsterdam en vroegen Igor om tips. “Ik zei: zet die dure winkel te koop in de Leidsestraat en investeer dertig procent van dat budget in een supersite met webshop en mobiel. Richt je op Amerikanen en Chinezen die naar Amsterdam komen. Het digitale Ace (zoals het juweliersmerk heet, red.) maakt meer omzet dan die twee andere zaken bij elkaar. Dat is retail anno nu: dankzij internet niet regionaal of landelijk, maar mondiaal. Weg met die hekken.”

Open je ogen

De tips van Beuker laten weinig aan de verbeelding over. Allereerst: open je ogen voor de innovaties die overal om ons heen terrein winnen. Een aanpak die gestoeld is op intuïtie, het lukraak inkopen van bereik via social influencers en een afwachtende houding zijn funest. Deze tijd vraagt om ingrijpende keuzes.

Een van de manieren waarop Beuker en ik een ingrijpende keuze hebben gemaakt, is door onze business te digitaliseren. We spreken allebei geregeld op fysieke podia, maar door de coronacrisis is daar een streep doorgezet. Door de talkshow Live On Stage op te nemen en online te verspreiden, blijven we toch in contact met onze doelgroep. Vergelijk deze stap met de fysieke juwelierszaak van de familie van Beuker, die ook online een nieuw bereik vond.

Joe Rogan

De aanbeveling om vanuit data te handelen geldt overigens niet alleen voor RIVM en regering; ook bedrijven doen er goed aan om data leidend te maken. Als voorbeeld noemt Beuker de komediant Joe Rogan. “Joe Rogan was eerst een komediant en is nu een succesvol podcast-ondernemer. Met een exclusieve deal met Spotify ter waarde van 100 miljoen euro als resultaat. Je hoeft niet altijd een business pivot maken dankzij covid, maar je kan ook meer schaal bereiken dankzij het virus. Wie gaat hem achterna? Zijn fan-relatie was honderd miljoen euro waard.”

Beuker maakt zelf overigens ook gebruik van zijn opgebouwde fan-relaties. Doordat hij een grote fan-base heeft in bijvoorbeeld Istanbul, waarbij hij zijn data goed op orde heeft, wordt hij daar vaker geboekt. “Zo’n event-organisator zegt dan: dat is een mooie fan-base, dat is een bereik dat relevant is voor mijn event! Het is dan aan mij om die online fan-relatie te onderhouden en die data te bewaren.”

ARPU is heilig

Een van de manieren hoe bedrijven kunnen excelleren, is door te focussen op de Average Revenue Per User. De omzet die elke klant met zich meebrengt. “Als je weet wat je doelgroep verlangt, kan je daar je productaanbod op aanpassen. Digitale veranderingen zorgen voor toekomstige groei. Door nieuwe producten aan dezelfde klanten aan te bieden, vergroot je de ARPU.”

“Een Amazon, bank of telecom-partij handelt al langer op basis van deze KPI. Je kan twintig euro verdienen aan de advertentiemogelijkheden, honderd euro aan Videoland en nog wat aan merchandise. Maar het liefst breng je dat bedrag naar vijfhonderd euro”, aldus Beuker. De ARPU is een beslissende KPI. Alleen met een digitale mindset maximaliseer je deze sleutel tot succes.

Een digitale mindset is essentieel tijdens de corona-crisis. Door de tips van Beuker ter harte te nemen, ontstaat een duidelijke focus op KPI’s die bedrijven laten excelleren.

Wil je samenwerken met Live on Stage? Check hier de mogelijkheden …

Word member en reserveer jouw stoel voor altijd!En ontvang gratis ebooks, data updates en inzichten

Schrijf je nu in en ben verzekerd van een plek tijdens de wekelijkse uitzending van Live on Stage!

Word nu Live On Stage member!Schrijf je in en ontvang direct gratis ebooks en meer ...

Als nieuw lid van Live On Stage ontvang je direct de drie uitgaven Digitaal Vermogen, EDM en de Digitale Wereld, en vanAnaloognaarDigitaal.nu van Denis Doeland als eBook. Elke twee weken zullen we data-inzichten delen, papers en andere interessante zaken met jou delen ...