Het beste van Live On Stage – De toekomst van sport, media en entertainment

In de laatste aflevering van Live On Stage nemen we je mee in de belangrijkste lessen van onze gasten. Ontdek hoe de Amsterdamse RAI, Humberto Tan, Chickslovefood, DJ Paul Elstak, Sam Feldt en Maurice de Hond denken over lockdown.

Economisch belangrijk

Als de overheid niet ingrijpt, dreigt de kunstsector om te vallen. Dat vertelt Igor Beuker. “Een inventieve manier van crowdfunding of leningen zouden uitkomst moeten bieden. De uitwerking op de economie is in potentie gigantisch.” De cijfers liegen er niet om. Het gaat om 40.000 banen, 27 miljard euro toegevoegde waarde, 114.000 bedrijven, vijf procent van het BBP en zes procent van de werkgelegenheid. Deze sector is economisch gezien net zo belangrijk als landbouw of de Rotterdamse haven.

Beuker: “Ook op het gebied van inspiratie, motivatie en educatie vertegenwoordigt de cultuursector veel waarde.” Ik betoog dat we niet alleen de overheid moeten aankijken, maar ook zelf in actie moeten komen. Deze fase leent zich goed voor het opbouwen van relaties met nieuwe fans. Zoals we zelf ook doen met Live On Stage, onze talkshow waarbij we het gesprek op gang willen brengen over de toekomst van de live-sector.

Digitale mindset

Als ondernemer is het nodig om je analoge business naar een digitaal platform over te schakelen. Waarom? Uit data van platforms als Statista zie je waar fans zich bevinden, zoals in games en sociale platforms. Als festivalorganisatie of voetbalclub ben je geen fysieke bestemming meer, maar is je bestaansrecht in feite al digitaal. Zorg dus dat je een digitale mindset en digitale strategie ontwikkelt. Denk dus digital first.

Beuker spreekt zich uit over de verbazing over Joe Rogan en zijn spraakmakende deal met Spotify (ter waarde van 100 miljoen dollar): “zijn volgersschare was al langer geen geheim. De media-industrie heeft echter te lang op een beperkt aantal businessmodellen geleund. Door op de Average Revenu Per User te focussen, kan de media-industrie naar een volgend level groeien. Innoveer, investeer en zie waar de industrie zich over vijf jaar zich bevindt.”

DJ’s hebben het moeilijk

Dj-legende Paul Elstak maakt zich zichtbaar zorgen. Als de lock-down langer duurt, gaan er veel partijen omvallen, voorspelt de dj. “Er zullen vast wel dj’s overblijven, maar wat gebeurt er als er geen organisaties of toeleveranciers meer zijn? Dan houdt het op.”

“Nu zet ik in op het onderhouden van de relatie met mijn fans. Dat doe ik door relevant te zijn en blijven, door content te delen. Ik geef veel muziek uit, daar ligt de focus. Via content en livestreams probeer ik in contact te blijven met mijn fans. Alternatieve inkomstenstromen zouden kunnen werken, maar ik weet niet of livestreams dat zijn. Dat is het nu nog niet”, vertelt Sam Feldt. Ik vind het sprekend dat hij inzet op de fan-relatie. Als sector zoeken we naar nieuwe verdienmodellen, maar het begint bij het besef dat een digitale verbinding essentieel is.

Wat er misgaat

Wat gaat er nu mis? Igor Beuker: “Een andere visie brengt andere inzichten. Als je dat niet wil zien, zoals het OMT en RIVM, en niet wil samenwerken, dan schiet dat niet op. Samen kunnen we het beste resultaat behalen. Als de event-sector pas in 2023 opengaat, dan is dat veel te laat. We moeten anders durven denken. Waarom mogen we wel vliegen en niet een event organiseren? Dat is toch raar?”

Als onze verwarmings-, ventilatie- en airco-systemen tegen de herfst corona-proof zouden zijn, zouden we elk event kunnen organiseren. Dat betoogt Maurice de Hond. “Buiten word je sowieso niet besmet, daar vervliegt het virus. Binnenruimtes die de juiste voorzieningen hebben, kunnen ook weer gebruikt worden voor events.” Ik sluit me aan bij Beuker en De Hond: het is tijd om samen te werken en vanuit ecosystemen te denken. Dat begint met het delen van data, ook door het RIVM. Het is tijd voor een digitale mindset. Van ego-systeem denken naar ecosysteem denken. Welke bijdrage kan Maurice de Hond leveren een een slimme oplossing? Waarom zou het RIVM niet open kunnen staan voor zijn inzichten?

Testivals zijn de oplossing

Een testival is de oplossing, betoogt Jebroer. De rapper hoopt dat er een test-case mogelijk is. “Organiseer bijvoorbeeld een festival met duizend mensen, test iedereen en geef ons de kans om te laten zien dat er meer mogelijk is dan we nu denken. Bij het Rotterdamse protest voor Black Lives Matters is niemand besmet. Waarom is dat geen groot nieuws? Er komen zoveel mensen samen, ze houden geen afstand en toch zijn er amper nieuwe besmettingen. Dat is toch raar? Dat zou toch laten zien dat er veel meer mogelijk is?”

Doeland sluit zich aan bij Jebroer. De testivals zijn de manier waarop we met festivals aan de slag kunnen: experimenteren, testen en veranderen. Door de festivalbezoeker te bevragen en een rol te geven, kunnen we vooruit. In ons grote corona onderzoek ontdekten we dat zestig procent van de bezoekers al wil feesten, ook al is er nog geen vaccin. Driekwart voelt zich niet verantwoordelijk voor de anderhalve meter afstand op events. Dat betekent dat festivalorganisatoren hiermee aan de slag moeten. Daar is genoeg ruimte voor: 87 procent van de bezoekers is bereid een vragenlijst in te vullen of zich te identificeren. 83 procent staat open voor een temperatuurcontrole. Met andere woorden: organisatoren, pak je verantwoordelijkheid!

Joe Rogan

Beuker: “Joe Rogan tekent een deal van honderd miljoen met Spotify, omdat zijn podcast zo populair is. Waar blijven de Nederlandse komedianten die met een groot publiek deze Rogan achterna gaan? Wat is de waarde van de fan-relatie van Rogan? Honderd miljoen!” Agenten zouden dan ook moeten transformeren van deal-maker naar strateeg. Ze zouden moeten vragen naar de data van hun klanten, die bijvoorbeeld naar een voorstelling in het theater komen. De Jochem Myjers van deze wereld zouden gigantische databases moeten hebben, wat daar vul je snel een groot publiek op YouTube mee.”

Beuker herkent deze situatie. Doordat hij een grote fan-base heeft in bijvoorbeeld Istanbul, waarbij hij zijn data goed op orde heeft, wordt hij daar vaker geboekt. “Zo’n event-organisator zegt dan: dat is een mooie fan-base, dat is een bereik dat relevant is voor mijn event! Het is dan aan mij om die online fan-relatie te onderhouden en die data te bewaren.”

Optimaliseren door content

Dionne Schulf, Friends of Brands: “De event-business zal uiteindelijk terugkeren naar hetzelfde punt als voor covid. Wie een goede mix maakt van het optimaliseren van de digitale wereld en de traditionele wereld – zoals wij al tien jaar doen – gaan het goed doen. Het is zaak om goede formats te lanceren en de cusomter journey te optimaliseren door middel van content.”

Elise Gruppen, oprichter van Chickslovefood heeft aantal tips voor content-makers. “Je moet actueel kunnen zijn, snel schakelen, je eigen verdienmodellen kunnen draaien en daarvoor niet afhankelijk zijn van anderen. Als je dat op orde hebt, ligt er een mooie toekomst voor je in het verschiet. We hebben meer bezoekers dan ooit en ons (tijdens de lock-down gelanceerde) kookboek verkoopt ook heel goed. Corona was in dat opzicht een mooie periode voor onze business.” Dat zijn niet de enige tips die relevant zijn voor content-makers. Als je een bepaald postritme hebt, krijg je een digitale hartslag die tot betrokkenheid leidt. Door content te maken, zorg je voor een verbinding. Die verbinding straalt af op verdienmodellen. Chickslovefood is daar een goed voorbeeld van. Andere sport-, media- en entertainmentbedrijven raad ik dan ook aan: ritme is betrokkenheid en betrokkenheid is interactie.

Gekke tijden

Het zijn gekke tijden, betoogt dj La Fuente. “Het is nu tijd om te kijken waar de markt heen beweegt en hoe je kan blijven door-ontwikkelen. We hebben in dat opzicht een soort contact-beroep: veel podcasts en livestreams gaan over internet, maar dat heeft niet dezelfde impact dan als je elkaar in het echt ziet. Daar zit de toekomst, dat fysieke contact. In feite is dj ook een contactberoep.” Ilse de Vis, presentatrice, deelt ook haar ervaringen: “De toekomst van de event-sector en public speaking gaat denk ik een uitdaging worden. Er gaat veel voorbereiding in fysieke events zitten, want live-streaming is complexer. Misschien moet ik mijn prijs verhogen, want ik ben meer tijd kwijt per event.”

De director marketing en digital van de RAI Amsterdam, Eline Deijs stelt te blijven geloven in de fysieke ontmoeting. “Dat gaat blijven. Maar die combinatie met dat digitale, dat gaat steeds meer gebeuren. We zetten steeds meer in op webinars, dat gebeurt zeker. Maar de fysieke ontmoeting blijft, dat weet ik zeker.” Humberto Tan sluit zich daarbij aan: “Face to face blijft het belangrijkste, maar digitaal heeft een toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld bij een voorbespreking, bij een kleine bijdrage, bij originele content. We worden hierdoor ook vindingrijk. Het streamen van een concert in een unieke locatie, zoals het Scheepvaartmuseum, dat is past het begin. Face to face blijft echter de basis.”

Travis Scott

Denis heeft gewerkt voor Hardwell, de dj die in 2018 stopte met optreden. Na zijn laatste optreden wilden we ervoor zorgen dat de relatie met zijn fans optimaal blijft. Daarom lanceerden we een documentaire op Instagram, waarin we het verhaal van de dj vertelden. We postten deze content met regelmaat, de fans vonden dat prachtig. Het aantal streams nam gigantisch toe, terwijl hij niet meer optrad. Hoe gaaf is het om vijftig procent meer streaming-inkomsten te genereren, zonder op te hoeven treden op Tomorrowland?

Maxime Bijmans, eSports-expert, vertelt dat de toekomst van online gaming er rooskleurig uitziet. “Sommige coureurs racen zelfs mee. Je kan met je favoriete coureur meekijken, hoe gaaf is dat? Andere sectoren zouden ook meer online moeten doen, denk ik. Laat dit een wake up call zijn. Travis Scott, de rapper, organiseerde een event op Fortnite. Er kwamen nieuwe liedjes uit en hij trok er miljoenen bezoekers.” Zo’n digitaal event trekt een heel ander publiek. Misschien is Fortnite wel een nieuw digitaal festivalterrein, een digitaal Biddinghuizen?

Denise Kielholtz, professioneel kickboxer, denkt dat haar wedstrijden nog eventjes zonder publiek zullen zijn. “Ons doel is om de beste te zijn, met of zonder publiek. We hopen dat de sport weer een beetje gaat lopen. Ik hoop dat we snel weer het beste van onszelf mogen laten zien.” Muzikant Domenic Seldis stelt dat hij niet weet hoe de toekomst eruitziet. “Ik weet wel dat de kracht van muziek en mensen samenbrengen heel sterk is. Het is altijd al een deel van onze menselijke identiteit en het zal ongetwijfeld terugkomen. Als we volhouden, waarschijnlijk nog een jaar, zal het goed komen met ons. Ik kan niet wachten tot we terugkomen en ik weer mijn ding op het podium mag doen!”

Word member en reserveer jouw stoel voor altijd!En ontvang gratis ebooks, data updates en inzichten

Schrijf je nu in en ben verzekerd van een plek tijdens de wekelijkse uitzending van Live on Stage!

Word nu Live On Stage member!Schrijf je in en ontvang direct gratis ebooks en meer ...

Als nieuw lid van Live On Stage ontvang je direct de drie uitgaven Digitaal Vermogen, EDM en de Digitale Wereld, en vanAnaloognaarDigitaal.nu van Denis Doeland als eBook. Elke twee weken zullen we data-inzichten delen, papers en andere interessante zaken met jou delen ...