Een AI maakt de Nachtwacht weer compleet

Wist je dat de Nachtwacht zoals wij die kennen eigenlijk niet compleet is? Dankzij een vorm van kunstmatige intelligentie (AI) is het nu mogelijk om het complete schilderij van Rembrandt te zien in het Rijksmuseum.

Nachtwacht weer compleet dankzij AI

Wie deze zomer een bezoekje brengt aan het Rijksmuseum zal niet alleen de Nachtwacht zien – het toonbeeld van de skills van Rembrandt, gespecialiseerd in het spelen met lichtinval – maar ook schilderijen die door een kunstmatige intelligentie gemaakt zijn.

Dat zit zo. Het originele doek van de Nachtwacht is namelijk verkleind in 1715, toen het op het toenmalige stadhuis van Amsterdam kwam te hangen. Aan alle kanten van het schilderij werd een strook weggehaald. Met AI zijn die stroken opnieuw gemaakt. Of, althans, wat men vermoedt dat die stroken zijn.

Dat ziet er zo uit:

Nachtwacht weer compleet dankzij AI

Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, vertelt aan het Parool dat de compositie die Rembrandt schilderde veel dynamischer was dan hetgeen wij als Nachtwacht kennen. “Het is geweldig nu met eigen ogen de Nachtwacht te kunnen ervaren zoals Rembrandt het bedoeld heeft.”

Meer schilderijen van AI

Dit is overigens niet de eerste keer dat een AI aan de slag gaat met schilderkunst. In dit verbluffende filmpje zie je meer schilderijen gemaakt worden met behulp van kunstmatige intelligentie. Een team van Japanse specialisten (IBM, Universiteit van Tokyo en Yamaha Motors) hebben zich over dit AI-schilderkunst-project ontfermd.

Wat volgde is een project waarin “creativiteit wordt uitgebreid in het digitale tijdperk tot machines. Het creatieve concept geeft robots de kracht om kunst te maken met behulp van kleuren, canvas en een penseel.”


Andere AI kunst

Andere AI kunst

Dt zijn niet de eerste kunstwerken die gemaakt zijn met behulp van AI. Ontdek ook deze mogelijkheden van AI:


Bekijk onze aflevering over cultuur en entertainment

Aflevering 3 – Cultuur & Entertainment
Word member en reserveer jouw stoel voor altijd!En ontvang gratis ebooks, data updates en inzichten

Schrijf je nu in en ben verzekerd van een plek tijdens de wekelijkse uitzending van Live on Stage!

Word nu Live On Stage member!Schrijf je in en ontvang direct gratis ebooks en meer ...

Als nieuw lid van Live On Stage ontvang je direct de drie uitgaven Digitaal Vermogen, EDM en de Digitale Wereld, en vanAnaloognaarDigitaal.nu van Denis Doeland als eBook. Elke twee weken zullen we data-inzichten delen, papers en andere interessante zaken met jou delen ...