Digitale transformatie versnelt dankzij coronacrisis

In de vijfde aflevering van Live On Stage bespreken Igor Beuker en Denis Doeland onder leiding van Folkert Tempelman de toekomst van Sport, Media & Entertainment. Ontdek hoe festivals digitale edities organiseren, hoe event-locaties hun digitale transformatie versnellen en wat ze dat oplevert. En leer hoe sport-, media- en entertainmentorganisaties kunnen leren van sporters en influencers. Eline Deijs van de RAI Amsterdam, Dionne Schulf van Friends of the Brands, Denise Kielholtz, pro kickbox kampioen en Elise Gruppen van Chickslovefood komen aan het woord. Overleven we zo deze coronacrisis?

Awakenings en Defqon.1

Awakenings en Defqon organiseerden digitale edities van hun festivals. Het gerucht gaat dat 9 op de 10 bezoekers van Defqon hun kaartje hebben bewaard voor volgend jaar. Volgens mij is dat het bewijs dat het inzetten op een relatie met fans loont. De manier waarop merken dat doen, is door een digitale editie van een festival te organiseren. Hun digitale transformatie zorgt ervoor dat ze met hun fans in contact blijven.

Igor Beuker heeft het over de juridische implicaties van de corona-maatregelen. Een aspect dat tot dusver onderbelicht was. “Hoe ga je om met het cancellen van een festival? Wat betekent dat voor de dj’s die je hebt geboekt? Maak duidelijke afspraken, zodat je ruzies voorkomt.”

Relatie opbouwen met fans

Een van de manieren waarop we als makers van Live On Stage een relatie opbouwen met fans, is door onze kijkers actief om feedback te vragen. Welke vragen hebben ze nog? Nou: “hoe je deze coronacrisis kan overleven?” Beuker vraagt zich af welke markten en landen opengaan, zodat je daar op kan inspelen. En de overheid zou in actie moeten komen, zodat de cultuursector niet over de kop gaat.

Doeland denk dat we niet alleen naar de overheid moeten kijken. Laten we als industrie tijd en geld investeren, zoals wij bijvoorbeeld doen met Live On Stage. Zo bouwen en onderhouden we contact met fans op en valt er een businessmodel te ontwikkelen.

27 miljard Euro

Onze sector is goed voor 400.000-500.000 banen, een toegevoegde waarde van 27 miljard euro, 114.000 bedrijven, bijna 5 procent van het BBP en zo’n 6 procent van de werkgelegenheid. De sport-, media- en entertainmentindustrie is daarmee even groot en belangrijk als de haven of de landbouw in Nederland. De overheid zou best wel eens in actie ogen komen, als het aan ons ligt.

Beuker onderstreept naast het economisch belang, ook de emotionele waarde van onze sector. “Inspireren, informeren, motivatie, entertainment, interactie: dat is juist nu heel belangrijk. Die zachte waarde mag ook niet onderschat worden. Laten we als industrie ons verenigen en samen in actie komen, zodat we niet failliet gaan.”

Stil is geen optie

Een van de bedrijven die duidelijk de dupe is van de corona-crisis, is de Amsterdamse RAI. De director marketing en digital van de RAI Amsterdam, Eline Deijs: “Ik geloof erin dat we elkaar fysiek willen blijven ontmoeten. Maar het digitale aspect is hierbij gekomen, zoals digitale meetings en webinars. Hierdoor versnelt onze digitale transformatie. We richten een studio in, zodat we onze eigen titels op dit vlak kunnen faciliteren. Ik denk namelijk niet dat de event-sector volgend jaar zal groeien.”

Zo’n pivot is onmisbaar voor dit soort event-locaties. Inzetten op innovatie, durven investeren in nieuwe mogelijkheden, dat is best een flinke stap. Het vooruitzicht is namelijk niet rooskleurig. Met andere woorden: dat vergt lef. Maar het is de enige manier om te blijven bestaan, stilzitten is geen optie. De RAI heeft dat door en maakt zijn bedrijf toekomst-klaar.

Word member en reserveer jouw stoel voor altijd!En ontvang gratis ebooks, data updates en inzichten

Schrijf je nu in en ben verzekerd van een plek tijdens de wekelijkse uitzending van Live on Stage!

Word nu Live On Stage member!Schrijf je in en ontvang direct gratis ebooks en meer ...

Als nieuw lid van Live On Stage ontvang je direct de drie uitgaven Digitaal Vermogen, EDM en de Digitale Wereld, en vanAnaloognaarDigitaal.nu van Denis Doeland als eBook. Elke twee weken zullen we data-inzichten delen, papers en andere interessante zaken met jou delen ...